Рекордно ниско ниво на контрабандата на цигари през четвъртото тримесечие на миналата година отчита изследването, поръчано от тютюневите компании.

Делът на незаконните цигари е 4,4 %, което е с близо процент по-малко спрямо третото тримесечие, обяви Верджиния Джевелекова от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари.

Най-голям е делът на незаконната търговия в пограничните и изостаналите региони. В Свиленград всяка трета цигара продължава да бъде контрабандна, припомни Джевелекова:

“През третото тримесечие на 2018 година резултатът показваше слабо покачване спрямо предишното тримесечие, но в края на годината, през ноември месец, 4,4 % от събраните опаковки са показали резултати за непредназначени за нашия пазар".

Макар и минимално контрабандният дял на цигари се беше увеличил през третото тримесечие на 2018 година спрямо предходното, според последното проучване, оповестено през декември. Тогава ръстът беше 0,6 на сто, а общо незаконният пазар - 5,3 на сто.

Изследването се прави, като се прави анализ на изхвърлените кутии от цигари. 

За разлика от последния път, когато увеличението на контрабандата беше оповестено единствено със съобщение до медиите, сега организаторите се връщат към традиционната си практика и организират кръгла маса.