Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies) обяви в петък ръст на нетната печалба с 25% през 2018-а година благодарение на солидно повишаване на продажбите за над 100 млрд. долара въпреки водената от САЩ агресивна кампания, целяща да блокира използването на мрежовите технологии на компанията по цял свят.

Нетната печалба на "Хуавей" нарасна през миналата година до 59,3 млрд. китайски юана (около 8,8 млрд. долара) след ръст с 28% през 2017-а година и анемичен растеж с 0,4% през 2016-а година. Това представлява най-бързият темп на растеж на бизнеса на "Хуавей" за две поредни години въпреки засиления контрол върху дейностите на компанията.

В същото време приходите на третия най-голям в света производител на смартфони се увеличиха с 19,5% до 712,2 млрд. юана спрямо 603,6 млрд. юана година по-рано, като само продажбите на мобилни телефони бяха за 294 млрд. юана (около 62,3 млрд. долара).

Перспективите пред "Хуавей" бяха влошени с оглед на обвиненията на САЩ, че оборудването й за телекомуникационни мрежи може да бъде използвано за шпиониране от страна на китайското правителство и призива съюзниците на Вашингтон да забранят на компанията да изгражда мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи). От своя страна "Хуавей" многократно заяви, че Пекин няма никакво влияние върху бизнеса на технологичната компания.

По-рано тази седмица старши изпълнителен директор на компанията заяви, че водената от САЩ кампанията срещу "Хуавей" оказва слабо влияние върху продажбите на компанията и е малко вероятно много държави да се вслушат в призива на САЩ за забрана на нейното оборудване.

Технологичният гигант очаква приходите му да нараснат до 125 млрд. долара през 2019-а година.