1 542-ма милиардери са били регистрирани с световен мащаб през 2016 г., което представлява с 10% повече от бройката им през 2015 г. Това сочи доклад на швейцарския банков гигант UBS и одиторите PwC. 

Една от основните причини за този ръст е увеличаването на милиардерите в Азия, обясняват анализаторите. 3/4 от онези, които са станали милиардери през 2016 г., са от Китай и Индия, показват още констатациите.

Любопитен факт е, че миналата година са регистрирани повече американски милиардери в Азия (637), отколкото в САЩ (563). Китайските предприемачи също бележат възход. Третото място се заема от Европа, където са регистрирани 342 милиардери. 

Общото богатство в ръцете на тези над 1 500 души се равнява на 6 трлн. дилара, което е със 17% повече от предходната година. В техните компании са наети близо 27.7 млн. души. 

Докато пропастта между богатите и бедните в света остава горещ политически проблем на всички континенти, UBS и PwC заявиха, че все по-често част от тези милиарди отиват в полза на нуждаещите се.