Технологичният гигант Apple Inc. възнагради главния изпълнителен директор Тим Кук и други топ мениджъри на компанията с голям ръст на получените от тях компенсации през фискалната 2018-а година, когато производителят на iPhone отчете значителни продажби и печалби, но в последно време е изправен пред сериозно забавяне при продажбите на най-популярното си мобилно устройство, съобщава агенция MarketWatch.

Общата компенсация на г-н Кук за последната финансова година, която приключи през септември 2018-а, се е повишила с 22% до 15,7 млн. долара, показват официални данни от вторник. Това представлява втора поредна година, в която неговата заплата се увеличава.

За последната година другите най-високо платени ръководители на Apple получиха 10% увеличение на общата компенсация до около 26,5 милиона долара.

Финансовата "награда" идва седмица, след като Тим Кук публикува писмо до акционерите, в което посочи, че Apple ще пропусне прогнозите за приходите през трите месеца до края на декември - първият случай от 15 години насам, в който компанията намалява финансовите си прогнози. В писмото се посочва, че очакваните по-слаби резултати са в резултат на спад при продажбите на смартфони от модела iPhone, по-специално в Китай.

Приходите на компанията през последната финансова година бяха рекордни, след като Apple повиши цената на своя водещ модел iPhone с 50% до близо 1000 щатски долара, което помогна за увеличаване на продажбите на смартфони с 18% до 166,7 млрд. долара, въпреки че броят на продадените устройства беше почти равен на този от предходната година.

Ръст с 24% до 37,19 млрд. долaра беше отчетен и при представяните от Apple услуги, като продажби на мобилни приложения, абонаменти за стрийминг на музика и различни мобилни плащания.

Всичко това допринесе за силен ръст на акциите на Apple, като през миналия август тя успя да се превърне в първата публична компания в САЩ, която беше оценена за над 1 трилион долара.

Приходите за фискалната 2018 година възлязоха на 265,6 млрд. долара, докато оперативната печалба достигат 70,9 млрд. долара, надхвърляйки максималните цели на Apple за продажби в размер на 264 млрд. долара и за печалба от 70 млрд. долара. Това представляваше увеличение на финансовите резултати с 15% спрямо предходната финансова година.

Средната годишна заплата на служителите на "Ейпъл" е от $ 55 426, което е далече под средното заплащане от $ 240 430 във Facebook и от $ 197 000 в компанията-майка на Google - Alphabet Inc.

Подобно на Amazon.com Inc., където беше отчетена средна годишна заплата от едва около $ 30 000 заради огромния брой складови служители, средната заплата на Apple е също доста ниска с оглед на огромния размер на служителите в магазините на фирмата.

Въпреки че на 1-ви ноември Apple отчете рекордни приходи и печалба, акциите й се сринаха с повече от 30%, което намали пазарната ѝ стойност с над 400 млрд. долара поради нарастващата загриженост сред инвеститорите за продажбите на най-новите модели iPhone. Така Apple отстъпи позицията си на най-ценната публично търгувана компания в света, завършвайки солидния си пазарен растеж от почти седем години насам.

През ноември Apple обяви, че ще спре да съобщава за броя на продадените iPhone, което много анализатори интерпретираха като сигнал за край на годините на силен растеж на продажбите на смартфони.

През миналата седмица шефът на компанията Тим Кук каза, че приходите за първото фискално тримесечие на новата година (октомври - декември 2018-а) ще достигнат около 84 млрд. долара, което е с цели 5 млрд. долара под предишните прогнози на компанията.

Междувременно Apple Inc. се очаква да намали планираното производство на трите си нови модела iPhone с около 10% за периода януари - март, съобщи в сряда агенция Nikkei Asian Review. Според същата информация планираният производствен обем както на новите, така и на старите модели iPhone вероятно ще бъде намален до диапзона между 40 и 43 милиона броя през първите три месеца на настоящата година, което е под предишната прогноза на Apple за производството на между 47 и 47 млн. броя смартфона.