За пореден път парламентът гласува мерки срещу хулиганите на пътя, с които се опитва да намали произшествията по шосетата на България.

С единодушие бе приета разпоредба, с която движението в аварийните ленти на магистралите се приравнява с каране в насрещното. Нарушителите ще остават без книжка за 3 месеца и ще плащат солена глоба от 1000 лв. При рецидив наказанието скача на 6 месеца и 4000 лв.

Това приеха вчера депутатите с поредна порция поправки в Закона за движение по пътищата. Остава обаче открит въпросът как ще се следи за това нарушение по магистралите.

Нулева толерантност се предвижда за употребилите наркотици. За любителите на алкохола се предвижда наказание дори ако са си позволили една бира или при наличност в кръвта на 0.5 промила. Това ще се установява с дрегер, а допълнителната проверка в болница ще се плаща от провинилия се. Ако откажат да платят, КАТ няма да им връща книжките. Мярката влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Изследванията ще се поемат от органа, който е изпратил за проверка, само ако първоначално извършената проверка или тест са некачествени или невалидни. Както и в случаите, при които няма данни за употреба на алкохол или наркотици, или състоянието на водача е такова, че не позволява да бъде проверен в полеви условия. Служителите на реда ще съпровождат шофьорите до болницата за изследването, ако ги заловят с над 1.2 промила или под въздействието на наркотици.

По искане на ГЕРБ коли ще бъдат вдигани без знанието на собствениците им, ако не са си платили престоя на платен паркинг до края на работното му време. Тази промяна предизвика протести от БСП, според които така управляващите заобикалят съдебни решения, с които ползването на "паяци" е обявено за незаконно.

Противоречиви реакции предизвика и приетата поправка, че с шофьорска книжка ще могат да се сдобият завършилите 10-и клас, които са физически годни, изкарали са съответните курсове и изпити за водачи и оказване на първа помощ.

Досега образователните изисквания в закона бяха за завършен "първи гимназиален етап на средно образование", т.е. 8-10 клас. Халил Летифов от ДПС предрече, че това ще доведе до бум на фалшивите книжки и на свидетелствата за управление, придобити в чужбина, които българската държава е длъжна да признае по силата на двустранни спогодби.

"С това решение ще изпратим няколко десетки хиляди неправоспособни водачи на пътя. Те ще бъдат камикадзета", изтъкна депутатът. Вносителят Милена Дамянова от ГЕРБ контрира, че това е действащ текст в Закона за предучилищното и училищното образование, който обаче е бил отложен за 2022 г. при приемането му.

"Новите правила важат само за тези млади хора, които ще получат основно образование по новия закон, и целта е те да останат до 10-и клас в училище", мотивира се тя.

Въпреки непрекъснатите мерки, които за пореден път са в полезрението на парламента, статистиката сочи, че от началото на годината до 14 септември жертвите са 435, а за цялата м.г. смъртта си са намерили 708 души.