Великобритания ще въведе визов режим за граждани на страни от ЕС, които планират да останат в Обединеното кралство повече от три месеца, ако Лондон излезе без споразумение.

Това съобщи "Файненшъл таймс", като се позовава на британския министър на вътрешните работи Саджид Джавид.

Според Джавид, в случай на „твърд“ Брекзит, след 29 март между Великобритания и ЕС „веднъж завинаги“ ще спре свободното движение на хора.

"Трябва да приемем практически подход и да сведем до минимум всички нарушения, за да гарантираме, че Обединеното кралство остава отворено за бизнеса. Ето защо ще въведем преходни механизми, ограничени във времето, и ще дадем разрешение за временно пребиваване на граждани на ЕС, които пристигат след 29 март," каза Джавид.

Според сценария "Брекзит без споразумение", гражданите на ЕС ще трябва да получат разрешение за временно пребиваване във Великобритания, ако възнамеряват да останат в Кралството повече от 3 месеца.

Издадените им визи ще бъдат в сила до три години и за получаването му ще бъде необходимо заплащане на такса и преминаване през всички необходими процедури, свързани с идентифициране и проверка на самоличността, допълва Джавид.