През април годишната инфлация в еврозоната се ускори до 5-месечен връх от 1,7% благодарение на по-силен ръст на енергийните и на цените на услугите, показват предварителните данни на Евростат, които вероятно ще бъдат приветстваните от ЕЦБ с оглед на трудностите за постигане на целите за инфлация от малко под 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната нарасна през април с 1,7% на годишна база след слабо повишение с едва 1,4% през март (най-слаба инфлация от януари 2019-а и от април 2018-а година) и при очаквания за растеж с 1,6 на сто. Това е най-високата инфлация в еврозоната от ноември 2018-а година насам, когато тя нарасна с 1,9%.

Засилването на инфлацията е най-вече в резултат на скок на цените на услугите с 1,9% след слабо тяхно повишение с 1,1% месец по-рано, както и на ускорен растеж на енергийните цени през април до 5,4% от 5,3% през март. В същото време обаче цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 1,5% след повишение с 1,8% през март.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) пък се подобри рязко до 1,2% (най-високо основна инфлация от октомври 2018-а година) от 11-месечното дъно през февруари от едва 0,8%. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Данните за ускоряване на инфлацията през април са факт, след като по-рано тази седмица Евростат отчете и изненадващо подобрение на икономическия растеж в еврозоната през първото тримесечие на годината (повишение на БВП с 0,4% спрямо последните три месеца на 2018-а, когато нарасна с едва 0,2%). Това предполага, че ЕЦБ е малко вероятно да обмисли допълнителни стимулиращи икономиката и инфлацията мерки на следващото заседание през юни.

Ускоряването на инфлацията през април обаче вероятно е свързано със сезонния ефект в резултат на празнуването всяка година по различно време на католическия Великден. През тази година Великденските празници се паднаха през месец април, докато през 2018-а година те бяха в края на март.

Това означава, че скокът на априлската инфлация изглежда преувеличен, тъй като цените в сектора на услугите и най-вече в ресторантьорския и хотелиерския бизнес получиха около великденските празници много силен, но само временен тласък.