Общата бизнес активност в еврозоната се повиши умерено през август благодарение на подобрение на експанзията в сферата на услугите, което компенсира продължаващото свиване на промишлената активност за седми пореден месец, показват леко ревизирани във възходяща посока окончателни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нарасна през август до 51,9 пункта от 51,5 пункта през юли и малко над предварителен индекс на ниво от 51,8 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се повиши до 53,5 пункта спрямо 53,2 пункта през юли и предварителен индекс на ниво от 53,4 пункта.

Подобрението на общата икономическата активност обаче става на фона на свиване на промишлената активност за седми пореден месец.

"Еврозоната остана затънала в крехко състояние на слабост и небалансиран растеж през август“, коментира днешните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

"Въпреки подобрението на PMI индексите спрямо юли, БВП на еврозоната се очаква да нарасне с едва 0,2% през третото тримесечие, ако приемем, че през септември няма да има съществена промяна в бизнес активността.

Официалните данни на Евростат, налични досега за настоящото тримесечието, предполагат, че растежът може да бъде дори още по-слаб", добави той.

Според него "големият въпрос е колко дълго може да продължи това разминаване в отделните PMI индекси, преди слабостта на производствения сектор да се разпространи и към услугите и домакинствата", визирайки факта, че съответният подиндекс на заетостта в сферата на услугите се понижи през август до най-ниско ниво от началото на годината от 53,2 пункта спрямо 53,5 пункта през юли, докато индексът, оценяващ общите бизнес нагласи в еврозоната за следващите месеци, се понижи до 6-годишно дъно от 55,4 пункта спрямо 58,8 пункта месец по-рано.

На национално ниво общата бизнес активност през август се представи най-добре във Франция, като в същото време и активността в Испания достигна 4-месечен връх. По-слабо подобрение отчете общия PMI индекс в Германия, докато Италия беше единствената страна от голямата четворка, която отчете известно забавяне на бизнес активността през август.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, нарасна през август до 51,7 пункта от 50,9 през юли и предварителен индекс на ниво от 51,4 пункта, докато в сферата на услугите индексът се подобри до 54,8 от 54,5 месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 54,4 пункта.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за август пък нарасна до 52,9 пункта от 52,7 през юли и предварителен индекс на ниво от 52,7 пункта, достигайки по този начин най-високо ниво от ноември 2018-а година, докато индексът, измерващ активността в сектора на услугите, се подобри до 53,4 пункта от 52,6 пункта през юли и предварителен индекс на ниво от 53,3 пункта.

Индексът PMI в сферата на услугите на Италия се понижи през август до 50,6 пункта от 51,7 пункта през юли, докато общия италиански PMI индекс спадна до 50,3 пункта от 51,0 пункта месец по-рано.

Проучването на Markit отчете подобрение на индекса на общата бизнес експанзия в Испания до 52,6 от 51,7 пункта при повишение на активността в сферата на услугите до 54,3 от 52,9 пункта през юли.