Употребата на алкохолни напитки по улици, тротоари, площадки, градинки и паркове да бъде забранена, предвижда проект на нова наредба за обществения ред в София, подготвена от група столични общински съветници от почти всички политически партии в местния парламент.

За нарушаване на забраната общинарите предлагат глоба от 100 до 300 лв. и/или имуществена санкция до 500 лв.

В проектонаредбата място е намерила и друга стара идея на общинарите - забрана на употребата на фойерверки от категория 1 от 22 ч. до 8 ч. Глобата и санкцията за това нарушение са същите като при алкохола.

Сега в наредбата за обществения ред на територията на Столичната община действа забрана за хвърлянето и възпламеняването на бомбички и други запалителни и избухливи предмети и смеси на местата за обществено ползване. Глобата за нарушаването й сега възлиза на 50 до 500 лв.

Съветниците предлагат още забрана на организирането и провеждането на състезания с моторни превозни средства и участието в тях, с изключение на тези, провеждани на определени за целта места. Текстове има и за хората, които обикалят кръстовищата и уличните платна, за да мият прозорци или да продават дребни стоки.

Под забрана се предвижда да бъде още складирането на дърва, въглища, строителни материали или отпадъци без разрешение за повече от 24 ч. по тротоари улици, зелени площи, които са предназначени за обществено ползване. Нарушението на всички тези разпоредби ще се санкционира с глоба от 100 до 300 лв. и/или имуществена санкция до 500 лв.

По-различни глоби са предвидени за друга категория нарушения. За изгаряне на гуми, кабели, пластмаса, смоли и други материали, вещества и химикали на открити обществени места например санкцията е от 200 до 500 лв. и/или имуществена санкция от 1000 лв. При повторно действие глобата нараства от 500 до 800 лв., а имуществената санкция - до 1500 лв.

В проекта на наредбата място е намерила и забрана за насочването на лазери и прожектори срещу хора, пътни превозни средства и въздухоплавателни средства и по посока на летище София.

Шум в сгради в режим на етажна собственост, за който не са осигурени обезшумителни мерки - например при ползването на уредби, зъболекарски машини, прахосмукачки, циклещи и други шумни машини, ще може да става от 8 ч. до 14 ч. и от 16 ч. до 22 ч. В противен случай глобата е 200 лв. и/или имуществена санкция 400 лв. При повторно нарушение глобата скача до 300 лв., а имуществената санкция до 600 лв.

На 19 октомври предстои новата наредба да бъде представена на обществено обсъждане, а след това да влезе за разглеждане и в комисии към Столичния общински съвет. 

Предистория

Голяма част от новите забрани - например за пиенето на открити обществени места, се въвеждат за втори път.

През 2009 г. общинарите приеха подобни текстове, но Върховният административен съд ги отмени, тъй като много санкции дублираха предвидените в други закони и това създаваше опасност столичани да бъдат глобявани два пъти за едно и също нарушение.

"Смятаме, че наредбата стана значително по-добра, по-комплектована от предишните", заяви един от вносителите на проекта й Симеон Славчев пред "Сега".

По думите му работата по изготвянето на проекта на наредбата сега е продължила близо 1 година, при което са изчетени много текстове на наредби и именно затова заедно с останалите му вносители са изключили или включили текстове в него, които смятат, че по-добре биха стояли в тази наредба.