Столична община планира да въведе нощен служебен абонамент за паркиране. Той ще влезе в сила още през август, ако на 26 юли Столичният общински съвет (СОС) приеме промените в наредбата за организацията на движението, съобщава "24 часа". 

Засега право да си купят нощно паркомясто ще имат само обекти в синята зона. То ще струва 650 лв. на месец, колкото е цената и през деня.

“Нощният абонамент ще важи от 19:30 ч., когато приключва работното време на синята зона. Ще е валиден и през уикендите. Контролът ще се осъществява от паяци, които ще работят през нощта. Запитвания от хотели и заведения, които искат да ползват паркоместа и през нощта, са поводът за новото платено паркиране. Освен това има случаи на нерегламентирани паркинги през нощта особено пред заведения, които събират неправомерно пари от хората”, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е сред вносителите на промените. 

Ако има интерес, е възможно същият регламент да се въведе и за зелената зона впоследствие. 456 места са запазени като служебен абонамент в синята зона за през деня, което било не повече от 5% от всички места за паркиране, уточни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност. След промените контролът над паркирането вечер ще се прави от 2 дежурни екипа, с паяците ще има и общински полицаи. 

При нарушение на колата няма да се слагат скоби, а директно ще се вдига от паяк. 

Няма да има ограничение по колко места може да закупи за нощен абонамент едно заведение. За всеки случай ще се иска становище от дирекцията по транспортна инфраструктура, като се взимат предвид организацията на движението, броят паркоместа за обществено ползване, броят на стикерите за паркиране на живеещите в района и режимът на сградите. 

Отпада обаче идеята за социална зона за паркиране около болници, църкви и други обекти на общинския съветник Симеон Славчев. 

“Обсъждаме идеята още от 2012 г. Няма как да се контролира дали, като спрете пред болница, отивате на преглед, а не в близкото кафене. Обсъждахме вариант да се получават талони от регистратурата в болницата, но няма как да се организира”, обясни Зарков. 

Въвежда се и ограничение до 3 винетни стикера за паркиране на домакинство за живеещите в синята и зелената зона.

Платени стават и паркингите на блокове, които не са на улицата. Причината - сигнали на граждани, живеещи в зоните, че достъпът до жилищата им е блокиран от паркирани коли, защото спирането е безплатно. 

Винетни стикери вече ще се издават и за 24 месеца, за да не се налага всяка година хората да подават документи. 

Правото на електромобилите да паркират безплатно в зоните става безсрочно. Те ще имат право до 4 ч. престой за зареждане на станция. Общината ще пусне процедура за изграждане на над 60 зарядни станции. 

Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв. Максималният ѝ размер досега беше 500 лв. Санкцията за неправомерно спиране върху място за хора с увреждания ще е 200 лв. Въвежда се и глоба от 150 лв. за спиране на трамвайни линии. 

От 1 ноември зелената зона ще се разшири с още 5500 места - горен “Лозенец”, част от “Красно село” - между булевардите “И. Гешов”, “П. Славейков”, “Тотлебен” и “Г. Софийски”, част от район “Възраждане” - между булевардите “К. Величков”, “Сливница”, “Ал. Стамболийски” и улиците “Д. Петков” и “Опълченска”, и в район “Оборище” - между булевардите “Христо и Евлоги Георгиеви”, “Ситняково”, “Д. Николаев” и ул. “Черковна”.