Софийска стокова борса отчете търговията на борсовия пазар у нас и по света през изтеклата 2018 година,

През миналата година на Софийската стокова борса (CCБ) са реализирани сделки на обща стойност над 345 млн. лева, което представлява ръст с близо 30% спрямо предходната година, когато реализираните сделки бяха в размер на 266 млн. лева. 

Според изпълнителния директор на Васил Симов броят на регистрираните сделки също бележи годишен ръст от 30%, като през миналата година те са достигнали 999 броя.

Значително поскъпване на зърното, относително запазване на цените на стоките от първа необходимост и срив в цената на петрола, особено в края на годината, са част от тенденциите, които експертите са наблюдавали през 2018 година. 

Борсовите стоки са повишили цените си в пъти над процента на инфлацията. Отчетен е ръст с 10, 20 или 30 на сто най-вече при зърното и основно на хлебната пшеница заради изпреварващото потребление и изоставащото производство.

Десислава Симеонова коментира: 

"През месеците март, април и май прогнозите в световен мащаб, публикувани от световните анализатори за обема на новата реколта, агресивния износ от Черноморския регион - Украйна, Русия, Казахстан, доведоха до спад на цените, но в края на годината цените отново се вдигнаха".

Така пшеницата поскъпна от 270 лева за тон в началото, до близо 400 лева за тон без ДДС в края на годината, а цената на брашното се покачи със 7%. 

Захарта е поевтиняла с 8 на сто, а олиото задържа цена от около 1.65 лв. през цялата година.

До дни на борсата ще заработи и собствена платформа за търговия.