Акциите на Amazon.com се понижават с над 4% на извън борсовата търговия на Уолстрийт, въпреки че една от най-значими американски компании отчете доста по-добри от очакваното финансови резултати за последното тримесечие, но в същото време прогнозира по-слаби приходи през първите месеци на новата година.

Печалбата на голямата компанията за онлайн търговия на дребно нарасна през четвъртото тримесечие на 2018-а година с цели 61% до 3 млрд. долара, или $6,04 за една акция спрямо $3,75 преди година, надвишавайки средната прогноза на финансовите пазари за печалба от $5,65 на акция.

В същото време приходите на Amazon скочиха с 20% на годишна база до 72,4 млрд. долара от 60,5 млрд. долара в края на 2017-а при очаквания за приходи в размер на 71,88 млрд. долара.

За цялата 2018-а година приходите на компанията скочиха с 31% до 232,9 млрд. долара, докато печалбата се увеличи до 12,4 млрд. долара - далеч над печалба за 3 млрд. долара година по-рано.

Въпреки че компанията отчете за второто поредно тримесечие доста по-силни от прогнозите финансови резултати, нейните акции се оказаха под натиск от продажби, тъй като Amazon направи по-слаби прогнози за първото тримесечие на настоящата година, очаквайки приходи между 56 и 60 млрд. долара, докато анализатори и инвеститори разчитат на приходи в размер на 60,83 млрд. долара.

Ръководството на Amazon също така заяви на пресконференция след представянето на отчета, че увеличението на разходите на компанията през тази година вероятно ще бъде по-голямо от това през 2018-а година.

Преди старта на петъчната търговия на Уолстрийт акциите на Amazon.com се понижават с над 4%, но след като през миналата година те поскъпнаха с цели 18,5%.