23 са неохраняемите плажове във Варненска област. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, както и уточни, вече е подписан договор с наемател за плажа на Камчия. От 1 юли стартират проверките на Министерството на туризма, добави още тя.

По време на срещата си във Варна с кмета на града Иван Портних, Ангелкова обяви и че има спад от ранните записвания на германски туристи -  13%, и на руски - 7. Той обаче се компенсира от ръста на летовници от други държави, уточни тя: 

„Има отчетлив ръст към момента от пазар Украйна - 50%, на този етап от записванията. От Великобритания има ръст от 19%, а 16% е ръстът от Израел. Имаме и ръст от Чехия и Полша в рамките на 10% и от двата пазара, а от Франция - 12%“.

Министерството на туризма разработва специални програми за преодоляване на спада от немския и руския пазар през този сезон, каза още Ангелкова, както и поясни, че до месец се очаква доклад за привличане на туристи с чартърни полети:

„Не говоря за субсидиране, защото нямаме право да субсидираме като държава-членка на ЕС, но търсим и проучваме различни механизми, каквито предлагат и Гърция, и Испания, и Кипър в тази връзка, както и Хърватска. Надявам се до един месец докладът с международния консултант, с когото работим, да бъде готов и да го подложим на обществено обсъждане, което ще ни позволи да привлечем допълнително полети, особено летище Варна и Бургас, тъй като това са двете основни летища, които пилотно разработваме“.