Британската образователна система се е наложила като безспорен лидер, а пансионатните училища дават отлична подготовка за вход в елитен вуз.

Годишните такси варират средно между 28 хил. - 36 хил. британски паунда. Но макар сумите да са високи, те могат да се намалят значително , ако детето спечели стипендия.

Паричните награди са за академични постижения, по математика, музикални, за изкуство и спортни. С тях могат да се покрият 25% от таксата, а за най-добре представилите се на изпитите и до 50% от годишната сума.

Условията за получаване на стипендия са отличните академични постижения на кандидата от българското му училище и отличните резултати на изпитните тестове по английски език и математика. За тях може да се кандидатства до края на 2016 година, а изпитите се провеждат през януари и февруари 2017. Това разказаха от консултантската къща за образование в чужбина „Дарби“.

Почти няма английско пансионатно училище, което да не предлага различни видове стипендии, давайки възможност на своите ученици да развиват таланти си. Ако пък децата имат различни заложби и едновременно са отлични ученици и добри спортисти или пък музикални таланти, при комбиниране на дарбите си могат да получат дори 100% стипендия от годишната такса на училището.

Така наречените три училища CATS -  Cambridge, Canterbury и London предлагат разнообразие от образователни програми за ученици от Великобритания и чужбина. Мисията на училищата CATS е да съдейства за индивидуалното развитие на потенциала на всеки един ученик. Разположени са в едни от най-привлекателните градове на Англия – Лондон, Кеймбридж и Кентърбъри.

Стипендиите, които предлагат трите училища стигат до 40% от учебната такса, без настаняването в зависимост от показаните резултати на изпитните тестове по английски език и по математика, които се провеждат в офисите на Консултантската къща за образование в чужбина „Дарби”. Разбира се от значение за процента стипендия са и успеха на кандидата от българското училище, който за последните три години трябва да бъде отличен, както и от скайп-интервюто с академичните директори на трите училища.

До 50% от годишната такса пък стигат стипендии в Earlscliffe Sixth form College, който е нов колеж  предлагащ последната степен на средното образование в Англия и подготвящ учениците си за постъпване в университет. Възпитаниците, които се обучават в него са на възраст от 15 до 19 години. Използвайки опита на колежите Оксбридж, училището предлага персонално образование на възпитаниците си.

Стипендиите стигат половината от годишната такса в зависимост от показаните резултати на изпитните тестове по английски език и по математика. От значение за процента стипендия са и успеха на кандидата от българското училище, който за последните две години трябва да бъде отличен, както и от скайп-интервюто с  директора на училището.

Академичните стипендии в Chelsea Independent College пък могат да покрият 30% от учебната такса, без настаняването в зависимост от показаните резултати на тестовете по английски език и математика и интервюто с директора на училището.

За помощ в кандидатстването за училище и стипендия, учениците могат да се обърнат и към консултантска къща, която да им помогне в изготвянето на документите и конкретните стъпки.

Какво трябва да знаят кандидатите?

Трябва да са кандидатствали за прием в даденото училище.
Да са подготвили документите за стипендия навреме.
Да са направили изпитните тестове, в зависимост от изискванията и сроковете на избраното училище.
Да са направили скайп-интервюто с директора на училището.
Ако участват в конкурс за стипендии, да са направили своята регистрация според изискванията на конкурса.

Вижте още: 

20% по-високи стипендии през новата учебна година 

Дават нови 89 бона за стипендии