Консултантската компания Mercer представи своя доклад за качеството на живот и индекс, който подрежда големите градове в света по качество на живота (Quality of Living Index).

Отчетени са голям брой фактори като политически и икономически условия, инфраструктура, обществен транспорт, здравеопазване, възможности за почивка, пазар на жилища, пише британският в. „Телеграф”.

Ето и кои градове заемат челните 20 места за 2017 година:

20. Стокхолм, Швеция

Това е най-чистата столица в света, според данните на Световната здравна организация. Стокхолм предвижда до 2050 г. да е град без твърди горива.

19. Хамбург, Германия

Хамбург е голям търговски център, второто най-голямо пристанище в Европа, с две прекрасни езера, много канали и над 2000 моста, отбелязва докладът.

18. Отава, Канада

Отава е един от трите канадски градове, попаднали в класацията и първи избор на мнозина за предпочитано място на живот. Той е един от градовете в света с най-чист въздух.

16. (изравнен) Торонто, Канада

Торонто е четвъртият  по големина град в Северна Америка, в него живеят представители на над 200 нации. Само студентите са над 200 000 на брой. Животът тук кипи.

16. (изравнен) Мелбърн, Австралия

Разрастващ се и привлекателен град, с прекрасен климат и отлични условия за живот, според доклада.

15. Уелингтън, Нова Зеландия

Зелените хълмове, пристанището, невероятната природа – всичко привлича в Уелингтън, казват авторите на индекса.

14. Берн, Швейцария

В държава с един от най-добрите стандарти на живот, Берн е един от 4-те швейцарски градове, попаднали в челните места на подреждането. Градът е спокоен и подреден, средновековната му част е паметник на културата под егидата на ЮНЕСКО.

13. Берлин, Германия

Берлин е сред културните и бизнес центрове на Европа, град с много лица и предлагащ за всекиго по нещо. Ето защо той е привлекателен за живот и за множество чужденци.

12. Амстердам, Холандия

Амстердам има всичко необходимо на един модерен град – едновременно забързаността на метрополиса, но и спокойствието на място,където можеш без бързане да се разходиш, да покараш колело, да разгледаш множество музеи и забележителности.

10. (изравнен) Сидни, Австралия

Сидни има репутацията на красива гимназистка – хубав, но срамежлив, изтъква изданието. Градът има дълга и интересна история, множество забележителности и възможности за развлечения, прекрасни плажове и чудесен климат. Добър избор за место за живеене.

10. (изравнен) Базел, Швейцария

Малък и спокоен град, но с много културен живот и исторически забележителности. И стандарт като за Швейцария.

9. Копенхаген, Дания

Дания е сред държавите с висок стандарт на живот, но и с добро качество. Градът придобива и все по-голяма слава на едно от най-добрите места в света за качествена храна. Преди година ресторантът Noma бе обявен за най-добрия в света. Той вече е затворен, но го следват други. В датската столица има 16 ресторанта с общо 20 звезди Мишлен.

8. Женева, Швейцария

Женева е място, което не бива да се пропусне, категорични са от изданието. Красив и спокоен, пълен с истори, на прекрасно езеро и до невероятни планини. Със стандарта на живот в Швейцария, какво по-добро да иска човек от един град, където би живял отлично.

7. Франкфурт, Германия

Финансовият център на Европа, със своите небостъргачи, неслучайно е наричан „Майнхатън” (игра на думи от река Майн и Манхатън). Градът е компактен, с много пешеходни и зелени зони за разходка. Така че има всичко – добри условия за бизнес, работа, живот, развлечения и почивка.

6. Дюселдорф, Германия

Може да е странно, че е един от по-малките германски градове е по-напред в класацията, но в Дюселдорф залагат на изкуството. В града има над 100 галерии и 26 музея, реновирана опера, модерна архитектура. О, има и отлична бира!

5. Ванкувър, Канада

Ванкувър често е в класациите за градове с отлични качества за живот, неслучайно. На брега на Пасифика, най-големият град в западната част на Канада е привлекателен с добрите условия за живот, мекия си климат (в сравнение с обичайния за Канада), значим търговски център заради голямото си пристанище и индустриален център.

4. Мюнхен, Германия

Със смесица от културни атракции и население с добри доходи, Мюнхен е от най-хубавите и рафинирани германски градове. И, да не забравяме –дом на Октоберфест.

3. Окланд, Нова Зеландия

Градът е достатъчно забързан, за да прилича на голям метрополис, но в същото време са нужни само 30 минути с ферибот, за да се оттеглите на някое близко островче и да ловите риба. Градът е най-големият в Нова Зеландия, дом на почти една трета от населението на страната.

2. Цюрих, Швейцария

Едва ли някой се учудва, че най-големият швейцарски град е в челото на класацията. Цюрих е едновременно жизнен метрополис, но и арт град с множество кокетни ресторанти и кафенета,  разделен на две от прекрасната река Лимат и заобиколен от заснежените върхове на Алпите. Най-важният банков център в света и един от градовете с най-високи доходи в света.

1. Виена, Австрия

Град който очарова и изкушава, за осма поредна година Виена е начело на класацията за най-добър град за живеене в света. Той е едновременно бизнес и финансов център, средище на богата култура и история и място за спокоен и подреден живот.