С голям концерт на примата на българската естрада Лили Иванова на 12 юли ще бъде открит 60-ият туристически сезон в най-големия курортен комплекс по българското Черноморие – Слънчев бряг.

В курортния комплекс в момента има основно британски туристи. Повечето от тях са възрастни хора и по думите на търговци – не са особено щедри. Дори на крайбрежната алея много от павилионите още не са отворили. Няма ги и десетките сергии от миналото лято.

Според търговци и работници сезонът започва много слабо.

Освен отлив на руски туристи, тази година има и по-слабо търсене от Централна и Западна Европа, казва Ирина Кънчева – хотелиер и член на УС на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг. Тя е умерен оптимист за туристическия сезон:

„Ръстът на анулациите е завишен. Това е съвсем леко. Анулации винаги е имало. Това не е повод за безпокойство. Повод за безпокойство може да бъде лекият спад в търсенето“.

1,5 млн. лева са инвестициите, направени в инфраструктурата на курорта през тази година.

За първи път на дългата повече от 8 км плажна ивица ще има осветление, каза изпълнителният директор на акционерното дружество „Слънчев бряг“ Златко Димитров. Надгражда се и видеонаблюдението. 200 хил. лева са за рехабилитация на алеи, улици и тротоари, посочи още той.