Асоциацията на търговските банки разкритикува промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които предстои да бъдат разгледани в правната комисия в парламента.

С тях се предлага длъжникът, който има просрочени задължения към банка, да може да спре заповедното производство чрез възражение. Целта е да се балансират правата на кредиторите и длъжниците, когато има просрочие на дълга.

От Асоциацията призовават за по-внимателно обмисляне на направените предложение в ГПК, защото има опасност от пълното обезсмисляне на заповедното производство за събиране на просрочени задължения. Това означава, че кредиторите ще трябва да прибягнат до по-бавен и скъп процес за събиране на вземанията си, а това не е в полза на нито една от двете страни, допълват от банковата асоциация.

Оттам са категорични, че при ефект от промените съдилищата ще бъдат затрупани с още работа, а именно - тромавите съдебни процедури са част от критиките за икономически дисбаланси, посочени от Европейката комисия и в тазгодишния ѝ доклад.

Освен това и в момента съдът има задължение да следи за неравностойни клаузи в договорите, категорични са от банковата асоциация. Също така те цитират данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, според които под 10% от случаите при тях се отнасят до банкови вземания.