България е в омагьосан кръг. Държавата с нейните институции обслужва не обществото, а определени бизнес кръгове. Това спъва икономиката и ни обрича на бавно развитие и бедност, което пък е отлична почва за избуяване на популизма.

Институтът за пазарна икономика вчера представи на кръгла маса в София своя анализ "Отстъпва ли демокрацията у нас на статуквото и популизма". Според експертите на ИПИ отстъпление има и това ясно се вижда в международните класации и външните оценки за България.

България губи конкурентоспособност най-вече заради зле работещи институции, показва Глобалният индекс за конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2016 - 2017 г.

В общото класиране, което включва 137 държави, България е 50-а, но специално в категорията "институции" е на 97-о място - далеч по-зле от Гана, Кабо Верде, Бенин, Иран, Ямайка и т.н. Особен принос за печалния рейтинг на страната ни имат слабата съдебна система и силната организирана престъпност.

"България получава много ниски оценки в подкатегориите "пилеене на държавни средства", "лобиране и намеса в решенията на чиновници и служби" и "обществено доверие в политиците". Първите две подкатегории имат осезаеми икономически ефекти и насочват вниманието към клиентелизма и икономически популизъм у нас", коментира Петър Ганев от ИПИ.

Корупцията във всичките й форми - подкупи, използване на връзки, предрешаване на обществени поръчки, е основна пречка за правене на бизнес в нашата страна, посочи още Ганев. В най-новото изследване на "Прозрачност без граници" Corruption Perceptions Index България отново е най-корумпираната в ЕС.

През последните седмици се наблюдава сериозно засилване на предизборния икономически популизъм - от сорта на 1000 лева минимална заплата, 300 лева най-ниска пенсия, евтин бензин и т.н.

"Но фокусът върху системата на правораздаването е неизбежен и темата за съдебната реформа едва ли ще бъде удавена в блатото на икономическия популизъм и нефинансираните обещания", оптимистично смятат от ИПИ.

Анкета, проведена сред различни общности - експерти, предприемачи и студенти, разкрива, че всички те смятат за огромен проблем не просто липсата на върховенство на закона, а въобще липсата на ефективно разделение на властите. В България има кроникапитализъм - срастване на държава и бизнес, "обръчи".

Крахът на четвъртата най-голяма банка в България (КТБ) през 2014 г. беше проявление именно на този модел, коментира Петър Ганев. Допитването, проведено от ИПИ, показва огромна подкрепа за провеждането на съдебна реформа.

Липсата на ефективни присъди е "покана за коруция", тя позволява корумпирани политици да играят централна роля в управлението на България, посочи експертът.

Вижте още: 

5-те държави с най-конкурентна икономика в света 

Икономика на бежанците и нейната употреба 

Ползите от споделената икономика