Пътниците, пътуващи във вторник, има най-малка вероятност да претърпят закъснения и анулиране на полет, като 78% от полетите в този ден от седмицата пристигат до местоназначението си навреме. Но пътниците в неделя имат най-голям шанс да летят със закъснение, като 29% от полетите през 2018 г. са били забавени или анулирани в този ден.

Най-неточните полети в Европа също са разкрити, като маршрутът от Миконос до Лондон Гетуик е най-забавяният полет в Европа на 2018 г. Три от четирите полета от гръцкия остров до Гетуик са закъснели в периода от 1 януари до 10 октомври 2018 г., според ново проучване на Airhelp, пише "Индипендънт".

Маршрутът от Лисабон до Рим Чампино и от Лисабон до Брюксел Шарлероа е вторият и третият най-закъсняващ полет, съответно със 74,36% и 73,99% закъснения през 2018 г., сочи още статистиката.

Маршрутът от Гетуик до Букурещ, Румъния, е най-забавяният от Обединеното кралство, като почти три четвърти от пътниците (71%) са претърпели закъснения или анулирания през този период.

Полетите от и до летищата в Обединеното кралство са най-често забавяните или анулираните в сравнение с всяка друга европейска страна, като летищата в Обединеното кралство се класират с 25 от 50-те най-закъсняващи маршрута.

Полетите от и до италианските и германските летища също са сред тези с най-много закъснения и анулирания, според проучването.

Airhelp събира данни от правителствени агенции, летищни бази данни и приложения за проследяване на полети, за да обобщи изследването. За закъснение се отчита такова от над 15 минути от обявеното по разписание.

"Тази година сме свидетели на най-неточните полети в Европа", казва Палома Салмерон, експерт по правата на пътниците в AirHelp.

"Пътуващите с въздушен транспорт в Обединеното кралство претърпяха безпрецедентно прекъсване на полетите през тази година, като през 2018 г. са били отложени или отменени над 186 000 заминаващи полета, което е с 27 000 повече спрямо миналата година".