За туристите достъпът до Венеция става по-сложен, освен ако не резервират посещение предварително използвайки система за онлайн резервации. Това е част от мерките, обявени от кмета Луиджи Бруняро за справяне с масовия туризъм.

Бруняро каза, че туристите ще бъдат насърчавани да резервират онлайн посещенията си от 2020 година.

Градът ще поиска от посетителите да платят такса от 3 евро от 1 май тази година, която ще се увеличи до 10 евро през 2020 г. в зависимост от сезона.

Но мерките бяха критикувани от италианския министър на туризма Джан Марко Стенянио. "Това е безполезна и вредна мярка. Искаме ли да станем страна, която отблъсква туристите?" - попита той в Twitter.

Бруняро защити новата мярка като "единствения начин да преброят хората, посещаващи Венеция" и заяви, че "няма да бъде отказван достъп, но ще бъде по-сложно за тези, които не резервират".

"Целта е да се направи градът по-годен за живеене" за жителите и "да се намалят извънредните разходи", направени от града заради масовия туризъм като събирането на отпадъци и поддържането на наследството.

Хората, които работят или учат в града, но живеят извън него, ще бъдат освободени от такса, както и тези, които го посещават за медицински или административни цели. Очаква се без такса да бъдат допускани и хора, които са родени, но не живеят във Венеция, както и хората, които посещават роднини там.

Само около 55 000 души живеят в известния град-лагуна, но около 20 милиона туристи го посещават всяка година.

Туризмът е генерирал приходи от 3 млрд. евро през 2016 г., което представлява близо 12% от местната икономика, по данни на Световния съвет по пътувания и туризъм.

В последните години обаче местните са начело на набиращото скорост движение срещу масовия туризъм, тъй като разрушава крехката екосистема.