Решението за напускане на ЕС бе прието от британския народ на референдум и това трябва да стане. Това ще стане през март 2019 г.

Това заяви министър Дейвид Дейвис, отговарящ в правителството за напускането на Великобритания на Европейския съюз. Очаква се премиерът Тереза Мей да задейства процедурата по Brexit на 14 март.

В интервю за BBC Дейвис се обяви против британския парламент да налага вето върху решението от референдума и призова депутатите да отхвърлят предложените промени в законодателството, даващо пълномощия на премиера Тереза Мей да започне преговорите за "развода" с ЕС, съобщава БНР.

Дейвис подчерта, че депутатите от Камарата на общините, долната камара на парламента, трябва да блокират промените, направени миналата седмица от горната камара, даващи право на политиците да отхвърлят окончателните условия, които ще бъдат  договорени за британското излизане от ЕС. "Решението за напускане на ЕС бе прието от британския народ на референдум и това трябва да стане. То ще стане през март 2019 г.", каза Дейвис.

Той отхвърли твърденията, че правителството няма "план в случай на непредвидени обстоятелства" в процеса на преговорите. Според информации в британските медии, законопроектът за началото на процедурата за Brexit има добри шансове да бъде одобрен от двете камари на парламента утре.

Великобритания ще поиска от Европейския съюз да й бъдат върнати 9 милиарда паунда или 11 млрд. долара, които се съхраняват в Европейската инвестиционна банка.

Според експертно правно становище, изготвено по искане на правителството преди началото на преговорите между Лондон и Брюксел по условията на Brexit, се отбелязва, че "правителството не само че няма правно задължение да плаща нещо на Брюксел, но ЕС трябва да върне на Великобритания нейния дял в капитала на Европейската инвестиционна банка". Според изчисленията на британските юристи, става въпрос за около 9-10 млрд. паунда.