Великобритания може да плати 100 млрд. евро като част от споразумението й за излизане от Европейския съюз.

Новата цифра, която е значително по-висока в сравнение с предишните оценки са заради изисквания от Германия и Франция, според анализ на Financial Times.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече каза, че от Великобритания се очаква да плати 60 млрд. евро. Увеличението е в резултат на промените в калкулациите на страните-членки на Евросъюза заради увеличение на пасивите.

Субсидиите за земеделските производители и животновъдите, структурните фондове и сумите за администрацията на ЕС до края на десетилетие допринесоха за по-високата цифра.

„Няма да плащаме 100 млрд. евро“, заяви британският секретар Дейвид Дейвис на въпрос по темата и обвини, че в играта на ЕС в напускането на Великобритания е "груба".

Според източник от Европейския съвет на Sky News не е възможно да има конкретна сума в момента, защото още не е ясно дали Великобритания действително ще напусне страната. 

Всички сметки до този момент са само предварителни и в тях няма нищо официално, а и ще се променят непрекъснато.

Очаква се този месец главният докладчик за Брекзит в ЕС Майкъл Барниер да публикува доклад с насоки, но в тях не се очакват описани финансови параметри.

Страните-членки на ЕС са загрижени от дупката в бюджета на блока, която ще се отвори след Brexit. Като част от предизборната си кампания миналата седмица Тереза Мей заяви, че лично ще преговаря за излизането на Виликобритания с министър-председателите, президентите и канцлерите на Европа.