Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха през февруари за шести пореден месец, достигайки най-ниско ниво от повече от четири години насам, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 1004 инвеститори в еврозоната, проведено между 31-ви януари и 2-ри февруари, се понижи до -3,7 пункта от -1,5 пункта през януари. Това представлява трайно влошаване на инвеститорското доверие за шести пореден месец и негова най-ниска стойност от ноември 2014 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо подобрение до -1,3 пункта.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи от 18,0 пункта в началото на годината до 10,8 пункта през февруари, достигайки най-ниско ниво от декември 2017 година насам, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се подобри слабо до -17,3 пункта от -19,3 пункта през предходния месец, когато удари най-ниско ниво от август 2012 година.

"Въпреки че все още не може да се говори за рецесия, силите на растежа изглежда отслабват опасно бързо и силно. Дори и дългогодишния локомотив на растежа в лицето на Германия не работи добре от доста дългов време", отбеляза изпълнителният директор на Sentix – Манфред Хюбнер.

Основна причина за това негативно развитие вероятно е приближаващият се Брекзит. Сега европейската икономика трябва да се справи с плановете за действие при извънредни ситуации с оглед на неразрешената политическа ситуация в рамките на Великобритания.

Редица компании, обвързани с търговията между Обединеното кралство и ЕС нямат понастоящем стремеж към растеж, като те вероятно ще бъдат удовлетворени дори от стабилен бизнес през следващите месеци. Въпреки това по-голямата част от инвеститорите все още не са възприели схващането, че през втората половина на годината икономиката на еврозоната ще се плъзне към рецесия.

В същото време инвеститорите все повече насочват тяхното внимание към централните банки, като те вече усещат потенциал за някои облекчаващи мерки, особено от Федералния резерв на САЩ. Подиндексите на Sentix за инфлация и за политиката на централната банка са малко по-високи през февруари.

Междувременно общият Sentxi индекс на Германия се влоши през февруари за четвърти пореден месец до 3,1 от 6,1 пункта през януари, достигайки най-слабо ниво от август 2012-а година. Индексът, измерващ бъдещите нагласи, се подобри леко до -17,3 пункта от -19,0 пункта през януари (най-ниско ниво от август 2012-а), докато индексът на текущото икономическо представяне падна рязко в рамките на месец от 34,8 пункта до 25,8 пункта - най-ниско ниво от декември 2014-а година.

"Германският експортен модел е под натиск с оглед на приближаващия се Брекзит и проблемите с продажбите на китайския пазар, който пазар е важен за немската автомобилна индустрия", посочи в днешния си доклад компанията Sentix.

Инвеститорските нагласи в САЩ обаче се подобрят слабо, след като частичното спиране на дейността на федералното правителство беше временно отменени. Съответният общ Sentix индекс се повиши през февруари до 7,4 пункта от 6,6 пункта през януари, но индексът на текущата икономическа ситуация отслабна от 42,3 пункта до 37,3 пункта (най-ниско ниво от август 2017-а година), докато индексът на бъдещите нагласи се повиши до -18,8 пункта от -23,8 пункта месец по-рано, когато достигна най-ниско ниво от август 2011-а година.

Въпреки подобрението на Sentix индекса на САЩ се забелязва съществена загуба на възходяща инерция. Независимо от това, американската икономика е сравнително стабилна по отношение на по международните стандарти.

Основните стрес фактори обаче все още не са изяснени, а именно търговският спор между САЩ и Китай и въпросът за т.нар. правителствен "шътдаун" ще се върнат на фокуса на внимание към средата на февруари.

Известното подобряване на инвеститорските нагласи се отчита и при страните от Източна Европа, където общият Sentix индекс се повиши през февруари до -2,2 от -3,0 пункта през януари, индексът на текущата икономическа ситуация обаче се влоши от 7,8 до 6,3 пункта (най-ниско ниво от април 2017-а година), докато индексът на бъдещите нагласи нарасна с три пункта до ниво от -10,3 пункта.