Потребителските нагласи в еврозоната и в целия Европейския съюз се влошиха изненадващо рязко през юни на фона на растящите притеснения относно по-слабите перспективи за глобалната икономика, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната се понижи през юни до -7,2 пункта от -6,5 пункта през май и очаквания за индекс на ниво от -6,5 пункта. Това представлява второ влошаване на нагласите на потребителите в рамките на последните три месеца.

Понижение с 0,7 пункта до -6,9 пункта бележи и аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз от -6,2 пункта през месец май.

Въпреки това и двата индекса, определяни от ЕК, задържат над техните осредни дългосрочни нива съответно от -10,7 пункта за еврозоната и от -10,0 пункта за ЕС.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 27-и юни, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през шестия месец на годината. 

Графики на индекса на потребителско доверие в ЕС и еврозоната

Снимка