Всеки четвърти полет от Летище София през юли е закъснял с поне с час. Това сочат резултатите от проверката на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА). Тя бе поискана от транспортния министър Росен Желязков в края на юли след множество сигнали за зачестили закъснения на много полети.

От данните на ГВА става ясно, че в проверката с информация за собствените полети не са се включили 10 български и 19 чужди компании. Проверени са четирите летища в страната – София, Варна, Бургас и Пловдив, както и документацията на наземните оператори.

През месец юли на столичното летище от изпълнени 4794 полети със закъснение от 1 час са били 1145 полета (25%). За същия период от летището във Варна са изпълнени 1276 полета като закъснение между 60 и 119 минути са регистрирали 91 полета или 7% от всички излитащи. 6% от полетите от Бургаското летище са били със закъснение до 120 мин. от изпълнени 2484 полета за месец.

"Сред основните причини за закъсненията на полети от и до проверяваните летища, в т.ч. по-продължителните закъснения, са ограничения по трасето, свързани с капацитета на управление на въздушния трафик и лоши метеорологични условия", пише в доклада от проверката.

Сред другите причини за закъснения са забавяне на предходен полет, технически проблеми (установен дефект, внезапна повреда на въздухоплавателно средство, закъсняло зареждане с гориво и т.н.), изчакване на трансферни пътници, удар с птица, забавено товарене на багаж, забавяне поради проверки за сигурност, късно предоставяне на полетна документация и др.