Всяка трета фирма у нас е била обект поне на едно икономическо престъпление през последните две години. Това показва Глобалното проучване на икономическата престъпност през 2018 г. на PricewaterhouseCoopers (PwC) , оповестено тези дни.

Според него близо половината (45%) от икономическите престъпления в България са извършени от потребители и клиенти на компаниите. На второ място фирмите се оплакват от натиск да дават подкупи и от други корупционни практики. 

"Интересното е, че в сравнение с предишното проучване през 2016 г. има значителна промяна - тогава лидер сред икономическите престъпления с цели 66% беше присвояването на активи. Докато сега този вид престъпление пада до 22%. Наполовина - до 17%, са намалели и измамите с участие на кадри на засегнатата фирма", коментира Ренета Манасян, експерт в PwC. Според нея причина за тази промяна са въведените фирмени политики за предпазване от различни посегателства и измами. 

Данните показват, че страната ни е по-спокойно място по отношение на икономическите престъпления в сравнение с повечето региони по света, включително и държавите от Югоизточна Европа. Средното ниво за света на докладвани икономически престъпления е 49%, а в държави като Румъния и Хърватия нивата достигат 42 и 53%.

Положението у нас се е подобрило в сравнение с предишното проучване за икономическата престъпност, когато 38% от фирмите са посочили, че са пострадали.

Все още обаче е твърде висок делът на българските компании, които нямат представа дали са били обект на икономически престъпления - 25%, и това малко или много изкривява картината.

По-голямата част от пострадалите фирми (35%) посочват, че вследствие на измами са понесли загуби в рамките на 100 хиляди и 1 милион щатски долара. Само при 5 процента сумите са по-големи.

"Освен преките загуби обаче винаги има и множество косвени, чийтo eфeкт ce виждa и ce oцeнявa по-късно във вpeмeто", коментира Ренета Манасян.

Проучването е направено в периода юни - септември 2017 г. и е девето поред. Анкетирани са над 7200 компании от 123 държави. В българското допитване са участвали 70 фирми.