Нискотарифният авиопревозвач Wizz Air ще въведе система за ускоряване на процеса на проследяване на загубен пътнически багаж.

WorldTracer ще позволи на авиокомпанията да открива багаж по цял свят и ще намали времето за проследяване и връщане на пътнически чанти.

Тракинг системата събира и сравнява огромна база данни с откритите чанти, които са докладвани от пътниците по цял свят като загубени. Услугата се използва от над 460 авиокомпании и наземни оператори на повече от 2800 летища в световен мащаб.
Системата WorldTracer е част от багажните услуги на SITA, доставчик на комуникационни и IT решения за авиационната индустрия.

Според доклад за 2018 г. на SITA, въпреки огромния брой от 4 млрд. пътници през 2017 г., авиокомпаниите са успели да намалят процента на загубен багаж до 5,57 тона на 1000 пътници. Това е най-ниското ниво, регистрирано някога, като основният инструмент за постигането му е WorldTracer.

"Въпреки че технологиите за по-доброто проследяване и наблюдение на багажа допринесоха за намаляването наполовина на процента на загубен багаж през последното десетилетие – надолу от 18,7 тона на 1000 пътници през 2007 г., все още има непредвидени ситуации и загубени чанти. В тези все по-редки случаи WorldTracer се доказа като най-доброто решение за проследяване и бързо връщане на пътнически багаж", заяви Серджо Колела, президент на SITA за Европа.