"Получих последните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции в България. Както сами може да се убедите от фактите по-долу, наблюдаваме сериозен ръст само за 1 година".

Така започва постът на премиера Бойко Борисов във Facebook по повод последните данни на Българската народна банка (БНБ) за преките чуждестранни инвестиции.

„По-долу“ обаче има само едно число, свързано със статистиката на централната банка, а при сравнение на данните се вижда, че „сериозен ръст“ той нарича покачването на чуждите вложения с едва 2.2% спрямо година по-рано.

„Считам, че говоренето за „катастрофален срив на инвестициите“ е по-скоро непознаване на данните. Ревизия отпреди два дни на БНБ повиши чуждите инвестиции в страната до 826.4 млн. евро към септември 2018 г. Преките вложения от чужбина за настоящата година също надвишават миналогодишното ниво“, пише още Борисов в профила си във Facebook.

Премиерът коректно цитира сумата за деветмесечието, тя наистина е 826.4 млн. евро. Трябва да се има предвид, че БНБ направи наистина мащабна ревизия на данните за ПЧИ за юли и август.

Допреди два дни данните на централната банка показваха, че през тези два месеца сумата е отрицателна, т.е. има изтегляне на инвестиции от България към компаниите майки. Изведнъж идва тази ревизия, която добавя около 500 млн. евро отнякъде.

Също така трябва да се отбележи, че 80% от тези 826.4 млн. евро са под формата на дългови инструменти. Т.е. това са заеми, отпуснати от компаниите майки на дъщерните си дружества в България, и които трябва да бъдат върнати в даден момент. Инвестициите в дялов капитал, т.е. в създаване на нови дружества и придобиването на такива, са отрицателни. Инвестициите в дялов капитал са истинският индикатор за чуждия интерес към България, тъй като те се смятат за по-дългосрочни и правейки ги, инвеститорите се ангажират реално с дейност тук.

Ако се върнем по-назад в годините, ще видим, че без тази изненадваща ревизия на данните, България вървеше към една от най-лошите години, от гледна точка на ПЧИ. Връщайки се назад в годините, статистиката показва, че дори в някои от кризисните години след 2009 г. стойността на инвестициите за периода януари-септември на съответните години е била повече от сегашната.

Министър-председателят цитира данни за издадените сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите, издадени от началото на 2018 г. досега. Според него те са 19, като стойността на предвидената инвестиция по тях възлизат на над 700 млн. лв. и се очаква разкриване на близо 2000 нови работни места.

„До края на годината очакваме общият размер на проектите да стане 29 с размер на планираните инвестиции от 1.6 млрд. лв., които ще създадат близо 6000 нови работни места“, каза премиерът.

Всичко това обаче засега са намерения.