Кой казва, че е невъзможно да си прекараш добре, ако не изхарчиш много пари? Добре, де - много хора. Точно затова реших да дам някои предложения как да съчетаем безплатното със забавното и полезното.

Чрез тези идеи ще намалите харченето и ще можете да спестите за нещо по-скъпо, за което отдавна мечтаете.

Всеки си има приоритети - определете вашите и давайте парите си най-вече за важните неща в живота. Как да стане?

Екскурзия или разходка сред природата

Това обикновено е свързано с разходи за бензин, спиране на скъпи крайпътни капанчета, спане в хотели и т.н. Можете като експеримент да промените този стереотип. Да пътувате на автостоп или с влак, да направите преход с колело, да спите на палатка или хижа, да отидете на гости у приятели в далечен град. Това ще е ново интересно приключение, ще се насладите на чистия въздух и няма да ви излезе скъпо.

Паркове и градинки

Не обичате приключенията? Добре тогава отидете до близкия парк, вземете си безплатен вестник и кафе от вкъщи и седнете на някоя пейка. Ако искате да изхабите малко енергия, може да потичате, сложете слушалките и си пуснете любимото ритмично парче. Можете да извикате и приятели и да водите приятен разговор или да поиграете на карти или федербал. Всичко това е безплатно, нали?

Безплатни филми, книги и програми от интернет

Настроени сте да почивате, искате в студеното време да си останете в уюта на дома и да прочетете повече за хобито си или пък някоя интересна книга. В интернет има всичко това - много често безплатно или на ниска цена. Можете да свалите любимите си песни отново без да се охарчите. Е, поне в България все още - може. Изгледайте някои хубав филм сами или в приятна компания.

Концерти, изложби, културни събития

Много често можете да присъствате на такива събития безплатно. Концерти и изложби на открито се провеждат периодично. Изложбените зали и музеите редовно обявяват свободни за посещение дни /понякога и нощи - например в Нощта на музеите/. Така че проучете на какви събития можете да присъствате и си направете план за месец напред.

Оригинални подаръци за малко пари

Може да изработите красива картичка или сувенир, да изпечете домашни сладки, да направите фотоколаж или презентация със забавни снимки на някоя компютърна програма или пък да купите нещо лично, красиво и ефектно - изборът е ваш и той не е никак малък.

Направете си истински чай

Докато се разхождате сред природата или на село, използвайте момента да си наберете билки, за да си правите ароматен чай цяла зима. Предполагам знаете каква е разликата между чая, приготвен от вас и този в пакетчетата. Аз редовно си бера липа, мащерка или мента.

Домашните маски

Е, тази точка е за дамите най-вече. На много места вече чета, а и приятелки ми споделят, че ексфолиантът от утайка на кафе е много полезен за кръвообръщението и съдържа мощни антиоксиданти. Домашните маски за лице и тяло излизат по-евтино от купените, затова пък са много по-свежи и ефективни. Пробвайте и ще видите.

Направете си домашна зимнина

Е, трябва да призная, че приготвянето на зимнина не е скъпо и носи ползи за здравето, но вероятно ще е забавно само на тези, които са склонни да експериментират и да пробват нови рецепти. Можете да си купите продукти от селото си, от някои познат, на когото имате доверие или пък да се включите в някоя хранителна общност. Стига да искате, ще намерите начин.

Не излизайте по заведения, а канете приятели вкъщи

Домашно приготвената храна е винаги по-евтина, по-вкусна ипо-здравословна. Освен това в заведенията не можете да се държите по-свободно или да си пуснете любимата музика. Така че има много плюсове във взаимното гостуване между приятели. То включва социалните контакти + уюта на дома.

Усвоете ново умение, което да ви носи или да ви пести пари

Такова умение можете развиете, като се учите от приятели, запишете се на безплатен курс от трудовата борса, ползвате многобройните интернет ресурси и др. Това определено може да бъде забавно, безплатно и полезно!

Научете повече и от телевизията

Много често чета колко е вредна телевизията. Облъчва и в буквалния и преносния смисъл на думата. Направо се опитват да ни промият мозъците, да ни наложат стил на живот. Но според мен можете да подберете и полезни неща. Не всичко е ВИП Брадър, има и готварски предавания, упражнения и йога, можете да гледате и дискавъри или нейшънъл джеографик.