"Зелените" места, за паркирането на които софиянци заплащат по 1 лв. на час, да се увеличат с 5500, предлагат четирима районни кметове - от кварталите "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Красно село".

Решението за разширяване на "зелената зона" трябва да бъде взето от Столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност иска СОС да гласува промените в общинската наредба за организация на движението преди лятната ваканция, за да успеят те да влязат в сила от ноември.

Последните нови територии, които обхвана платеното паркиране в София, бяха "Лозенец" и "Средец" - от септември м.г.

Сега за присъединяване към "зелената зона" настояват и кметовете на "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Красно село", след като преди това проведоха обществени обсъждания с жителите на засегнатите райони.

Основният им мотив е, че по този начин хората ще паркират по-лесно пред домовете си, както и че така ще се освободят зелените площи от паркираните автомобили.

Предложението на районния кмет на "Красно село" Христо Апостолов е платеното паркиране да обхване зона в карето от улици между булевардите "Ив. Гешов", "П. Славейков", "Ген. Тотлебен" и "Г. Софийски". За "Възраждане" кметът Савина Савова иска да се обособи зелена зона между булевардите "Сливница", "К. Величков", "Ал. Стамболийски", "Ген. Скобелев", улиците "Опълченска" и "Д. Петков".

Въпреки че район "Оборище" вече частично се сдоби със "зелена зона", сега кметът Васил Цолов предлага към нея да се присъединят улиците в карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Д. Николаев", "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе". През есента и долната част на "Лозенец" мина към зелената зона, като сегашното предложение е "зелена" за паркиране да стане и останалата част от района.

Имаше идея и входът на Южния парк при бул. "Витоша" също да стане зелена зона, но кметът на "Триадица" е оттеглил искането, тъй като хората не са одобрили идеята. 

Предложенията за промените в наредбата трябва да бъдат качени днес на сайта на Столичната община за обществено обсъждане, което ще продължи един месец. От Центъра за градска мобилност искат към зелената зона да бъдат включени и местата за паркиране пред блоковете.