Шефът на Facebook Марк Зукъбърг стана 5-ят най-богат човек в света, предават от Bloomberg. Позицията на милиардера се качи с 2 позиции нагоре в класацията на медията Billionaires Index, която изрежда 500-те най-богати на планетата.

Причина за „повишението“ са спечелените 6.2 млрд. долара, които компанията отчете в четвъртък.

Статистиките надминаха и очакванията на Wall Street за успеха на компанията, което завиши и търсенето на акциите й. След Зукъбърг се нареждат колегите му Амансио Ортега и Карлос Слим със съотвено 6 и 7-ма позиция.

Акциите на базирания в Калифорния Facebook се покачиха с 11%, стигайки 166.69 долара, което е най-високият еднодневен ръст за последните три години. Това доведе и до увеличаване на богатството на Зукъбърг до 65.6 млрд. долара, пишат още от Bloomberg.

Първото място обаче все още принадлежи на шефа на Amazon Джеф Безос, който добави 3.8 млрд. долара към приходите си, следван от Бил Гейтс с 95.8 млрд. долара. Основните компании в челната десетка на класацията са американски и са свързани с развитие и иновации в областта на технологиите.

Социалната мрежа Facebook навърши 15 години от създаването си. Сайтът стартира като проект на 19-годишния Зукъбърг, който по това време се надяваше на не повече от 400-500 потребители. 15 години по-късно броят на хората, които използват мрежата, нарасна на 2.32 млрд., което е близо една трета от световното население, пишат от британското издание „Индипендънт“. И това не е случайно – името се съкрати, но компанията се разшири, поглъщайки WhatsApp и Instagram по пътя.