Удължава се срокът, в който касовите апарати на големите търговски вериги трябва да отговорят на изискванията на Наредба Н-18 за отчитане на продажбите в търговските обекти.
 
Срокът за привеждане на интегрираните автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД) според изискванията на наредбата се удължава от 31 декември 2021 г. на 30 септември 2022 г.

Това предвиждат промени в Наредба Н-18, пуснати за обществено осъждане.

Удължаването на срока е свързано с проведените от страна на Българския институт по метрология и Националната агенция за приходите изпитвания на системите в реални условия и констатиране в много случаи на необходимост от тяхната доработка с оглед привеждането на всичките им функционалности в съответствие с нормативните изисквания.

Сайт обяснява промените за касовите апарати

Тъй като в значителна част от случаите тази доработка ще изисква продължителен период от време за извършване на изискуемите технически промени и за тяхното внедряване, което обстоятелство ще доведе до неспазване на срока от 31.12.2021 г., проектът предвижда удължаването му.

istock
istock

Това е изцяло в интерес на заинтересованите лица, като целта е да разполагат с необходимото технологично време за организиране на дейността им, пише в мотивите към проекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg