Парламентът отложи с още 3 месеца срокът за регистрация на лицата, занимаващи се с търговия на едро с нефт и продукти от нефтен произход.

Влизането в сила на наредбата по Закона за горивата трябваше да заработи от 27 октомври.

Предложението за това дойде от лидера на НФСБ Валери Симеонов, а парламентът го гласува през промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Затягат контрола върху качеството на бензина

Това е второто отлагане, след като срокът за влизане в сила на наредбата веднъж бе удължен с 6 месеца.

„От 15 хиляди потенциални обекта, които подлежат на регистрация по този закон, са се регистрирали 260 към днешна дата. Отговорът не е, че трябват още три месеца.

Те никога няма да се регистрират“, заяви депутатът Емил Димитров, който оглавява парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции.

istock
istock

Според него поредното отлагане ще доведе до това, че всички нерегистрирани да си останат такива, с което да бъдат и неконтролирани.

Дребните търговци и превозвачи на горива продължават да отказват да се регистрират по сега действащите изисквания, които определят като непосилни.

Лъчезар Богданов: Поскъпване на горивата у нас ще има

Днес дори техни представители се събраха на мълчалив протест пред парламента, с което потвърдиха стачната си готовност.

Промените в закона, които регулират административните дейности при търговията с горива бяха приети още миналата годината, но така и не заработиха реално заради отлагането на подзаконовите нормативни актове.

Валери Симеонов от своя страна обясни, че работна група към Министерство на икономиката е изготвила законови промени, по които има постигнат консенсус от всички заинтересовани страни.

„Той трябва да бъде приет днес на Министерски съвет, но поради това, че излизаме в отпуск заради изборите, няма да има тази възможност“, коментира Симеонов.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg