Удълженият срок за първата вноска за такса смет, както и за 5% отстъпка при плащане в пълен размер на данък недвижими имоти и МПС, изтича на 30 юни, напомнят от Дирекция "Общински приходи" на Столичната община.

Ако се плаща на части, сроковете за данък сгради и МПС са: 30 юни - за първа вноска и 31 октомври - втора вноска.

За плащане на такса смет, сроковете тази година са: 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

След тези дати започва да се начислява съответната лихва по закон.

30% ръст на онлайн плащанията на местни данъци и такси

Нормалният ритъм на работа във всички 22 районни данъчни отдела в София вече е напълно възстановен. Столичани могат да плащат местните си данъци и такси във всеки от отделите, независимо в кой район се намира имотът им.

istock
istock

Други опции за издължаване е по банков път или чрез финансови посредници. Най-удобният и бърз  начин  си остава през електронния портал на Столичната община. За да се възползвате от тази онлайн услуга е необходимо да имате издаден ПИН -код от Столична община, или ПИК от НАП. 

ПИН-код за справки и плащате онлайн на местните данъци и такси през електронната страница на Столичната община може да бъде издаден във всяка от районните данъчни служби, след представяне на документ за самоличност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg