За първи път имаме средства, които са отделени от миналогодишния бюджет за текущи разходи през тази година. Това отбеляза в интервю за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Прехвърлените средства са близо 3 милиарда – 2,9 милиарда. Докато предишни години подобни средства са били отделяни за капиталови разходи, новото сега е, че са за текущи разходи, посочи икономистът.

„Половината или една голяма част – над 850 милиона са за пенсии, за добавките за първите шест месеца. Включително парите, които се дават за ваксинация, тъй като и те не са малко – тези 75 лева, мисля, че бяха около 100 милиона, заложени за това. И отделно помощите за бизнеса, които също са над 800 милиона заделени.“

Държавният бюджет може да бъде приет до края на февруари

Проблем би възникнал, ако бюджетът се забави и отвъд март, смята Ганев.

Според Закона за публичните финанси практиката да се харчи, колкото минала година може да продължи до 3 месеца, уточни той и обърна внимание върху ситуацията на безтегловност в общините.


Прави се заявка за по-голям дефицит спрямо миналогодишния и върху него е т. нар. коронадефицит, свързан с всички разходи, които биват пакетирани като отговор на коронакризата, посочи Петър Ганев.

„Аз се притеснявам, че ще бъде от мащабите на 6-7 милиарда лева.“

Ще има добавка за всички с по-ниска преизчислена пенсия

Ганев прогнозира, че антикризисните добавки най-вероятно ще станат част от пенсиите, защото е трудно да бъдат отнети.

В коментар по новите статистически данни от преброяването за демографията у нас Петър Ганев заяви, че корекцията е по-голяма от очакваното.

„И това допълнително усилва демографската криза, която няма как да не я наречем криза. Която продължава да ограничава потенциала на страната и особено да ограничава потенциала извън София, където дори големи градове и големи икономически центрове продължават да губят население. Много трудно успяваш да бъдеш успешна дестинация за бизнес, при положение, че твоето население пада.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg