Българската стопанска камара /БСК/ не подкрепя предложението за увеличаване на размера на минималната работна заплата /МРЗ/ от 610 на 650 лв. от 1 януари 2021 г.

Това е записано в писмо на БСК до вицепремиера Марияна Николова и до министрите на труда и на финансите, публикувано на интернет страницата на работодателската организация.

Едва 1% от фирмите с интерес към антикризисните мерки

Според БСК рязкото повишаване на размера на МРЗ ще създаде условия за повишаване на безработицата в малките и средните общини, където в условията на пандемия местните работодатели имат големи ограничения в своята дейност.


Спазването на изискванията за въвеждане на нов - по-голям размер на МРЗ, ще ги принуди да освобождават работници и служители.

Това ще засегне предимно секторите "Туризъм", "Услуги" и "Строителство", които са основна възможност за заетост на голяма част населението.

От Камарата смятат, че предвиденият ръст от около 6,6 на сто на МРЗ за 2021 г. не съответства на настоящите и очакваните стойности на ключови параметри, регламентирани от Конвенцията 131 на МОТ, и посочват, че предвиденият ръст не съответства на спада в производителността, БВП и на увеличаващата се безработица в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg