Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева актуализира заповедта за временно ограничените икономическите дейности, чиито работници могат да получат компенсация по проект "Запази ме" от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

Новият вариант на документа включва и временно затворените бизнеси в областите Благоевград, Бургас, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София-град, Хасково, Шумен и Ямбол, чиито служители могат да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход.

Колко безработни си намериха работа през пандемията

Съгласно заповедта на национално ниво до 28 февруари компенсации ще могат да получат наетите в питейни заведения (с изключение на дискотеки и барове), езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи за професионално обучение, както и служители в икономическите дейности ресторантьорство, организиране на конгреси и търговски изложения, игрални зали и казина.

istock
istock

До 31 март компенсации ще могат да получат работещите във фирми за провеждане на групови туристически пътувания с организиран транспорт в чужбина, компании за туристическа агентска и операторска дейност, дискотеки, барове и други нощни заведения.

Колко получиха помощ по мярката "Запази ме"

Служители на детски образователни и спортни центрове и клубове, които предоставят организирани занимания за деца, както и заетите в сферата на изпълнителското изкуство (с изключение на театрите) и свързаните с него спомагателни дейности, могат да получат компенсации до 30 април.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg