И през настоящата година ще продължим с мерките за подкрепа на бизнеса и създаването на работни места, като общият финансов ресурс ще бъде над 800 милиона лева - европейско и национално финансиране.

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През 2021 година мярката 60/40 се финансира с 600 милиона лева за запазване средномесечно на около 120 000 работни места.

Сигнал до ГИТ за незаплатен извънреден труд на служители


В края на миналата година финансова подкрепа по мярката 80/20 за предприятия и самоосигуряващи се беше увеличена двойно и достигна до 80 милиона лева, като мярката ще запази заетостта на около 30 000 души в транспорта и туризма, каза министърът.

По мярката 75/0 до този момент, до януари месец, 24 лева на ден, са получили 41 000 работници.

istock
istock

Очаква се с финансов ресурс от 160 милиона лева по ОПРЧР да продължи своето изпълнение на операцията "Заетост за теб", като ще се осигури субсидирана заетост за най-малко 35 000.

Близо 9 000 семейства с отказ за помощ от държавата

МТСП ще подпомага бизнесът и работещите не само през този труден период, но и до възстановяване на икономическия растеж и създаването на нови работни места, заяви министърът.

Финансирането на Националния план за действие по заетостта за тази година е 83 млн лева, като с него ще бъде осигурена заетост на почти 15 000 безработни , а 11 600 ще бъдат включени в обучения по програми и мерки, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда, каза министърът.

Тя даде информация за изпълнението на мерките в областите Благоевград и в Хасково.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg