На днешното заседание на Министерския съвет е взето решение, с което се препоръчва на всички държавни институции и администрации, "считано веднага", отпуските за ненормирано работно време да се изравнят с тези в частния сектор и с трудовия кодекс, и да са 20 дни за нормирано работно време плюс пет дни за ненормирано. 

Това каза пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков след края на заседанието на правителството.   

Сега в закона за държавния служител отпускът беше 20 дни за нормиран работен ден плюс 12 за ненормиран. За оставащите седем дни ще се въведат задължителни квалификационни курсове. 

Идеята е да се подобрят както услугите, предоставяни от държавните служители, така и администрацията да има по-добра база за кариерно развитие, каза министър Дянков. Парите за обучение са заложени в бюджетите на всяка институция, но досега те почти не са били използвани.

Помолен да уточни понятието препоръка, министърът каза, че става дума за заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции, с които да се регламентира промяната. 

По думите на министъра, има две-три министерства, сред които Министерството на отбраната, в които има съществуващи Колективни трудови договор /КТД/, което означава, че промени ще влязат в следващия КТД. Това за Министерството на отбраната
означава, че промените ще се случат през март, допълни министърът. Въпреки че МВР е по различен закон и има КТД, министър Цветан Цветанов е изразил готовност да се върви към такава промяна, каза финансовият министър. Той прогнозира, че промените ще се случат в продължение на няколко месеца.

В края на 2010 г. в държавната администрация неизползваните дни за отпуск са били 2,170 млн., в края на 2009 г. - близо 3 млн. , а миналата година - около 1,9 млн., съобщи финансовият министър.