Около 1 млрд. лв. (56%) от бюджета на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” (2014-2020 г.) ще се използва за пряка борба с високата безработица сред младежите и по-възрастните българи, както и за намаляване на броя на хората, които нито учат, нито работят. 

Това става ясно от последния работен вариант на програмата, който България е изпратила в Европейската комисия за съгласуване. Бюджетът на “Развитие на човешките ресурси” за следващите 7 години ще е 895 млн. евро или 1,7 млрд. лв, пише “Труд”

С евросредствата ще се финансират програми за обучение и наемане на безработни, проекти за стартиране на собствен бизнес, стажове, курсове за придобиване и повишаване на квалификация, трудови борси, професионално ориентиране. 

Ще бъде стимулирано въвеждането на гъвкави форми на заетост и повишаване на мобилността на служителите. Ще се разработят мерки за заетост на продължително безработни с ниско образование, роми, хора с увреждания. 

С помощта на европарите ще се преодолява и разминаването между търсенето и предлагането на работна сила, както и ниската производителност на труда. 

Очаква се конкретните програми да заработят през есента, след окончателното одобрение от Брюксел. Според зам.-председателя на парламента Мая Манолова (БСП) обаче първите мерки може да тръгнат още от април. 

На среща с кметове вчера тя обясни, че правителството ще поиска разрешение от ЕК програмите за заетост да започнат преди одобрението на оперативната програма. Идеята е в началото да се финансират с пари от националния бюджет, които да се възстановят в края на 2014 г. от еврофондовете. За този вариант преди време намекна и социалният министър Хасан Адемов. 

При подобен сценарий има риск Брюксел да не одобри дейностите, за които са похарчени парите, и разходите да останат за сметка на хазната. Манолова посочи, че сред първите стартиращи програми ще е инициативата за наемане на 5000 безработни в борбата срещу престъпността. 

През април и май 13 800 души могат да бъдат ангажирани по програми за временна заетост, каза още депутатът.