Отпадане на единната минимална работна заплата и периодично предоговаряне по икономически критерии. За това призоваха от АИКБ.

"Това не е новост, такава е световната практика. Много държави в Европа процедират точно по този начин. Там средната работна заплата е със 66% по-висока от страните, с единна минимална заплата", обясни Васил Велев пред NOVA

Икономистът Георги Ганев предложи географски критерии също да участва при изчисляването на минималното възнаграждение. 

По-високите пенсии гарантирани догодина

"Има огромни разлики между регионите в страната. Една сума в София може да е недостатъчна за нормален живот, но задоволителна за райони като Видин например", допълни той. 

Експертите предлагат сходен подход и за минималната пенсия. 

"Пенсиите да се определят от осигурителния принос на отделните лица. Ако той се окаже много малък за нормален живот, тогава на помощ ще дойде социалното подпомагане. В момента пенсионната система е деформирана. Повечето пенсионери получават една и съща пенсия, а имат различен принос", коментира Велев. 

От 1 януари някои пенсионери ще получават повече

Икономистът Георги Ганев изрази мнение, че при тази система на българските пенсионери никога няма да може да бъде предложен достен живот. 

"Напълно е възможна промяна в пенсионната система, стига да има политическа воля за това", каза още той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg