Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла структура от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по програми на НОИ и по клинични пътеки. Данните сочат, че миналата година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3 500 души. Голям процент от пациентите обаче не били реални, твърдят бивши и настоящи служители в разследване на NOVA. Ръководството лекувало по документи основно персонала. А в замяна на служителите са давали кашкавал и салам.
 
„Пишат документи все едно сме почиващи, а ние ходим на работа. След седем дни се подписваме, че вече излизаме от клиничната пътека, и на нас ни връчват по 1 кило и 600 гр, кашкавал. По НОИ е по-скъпа процедура и фактически на нас ни даваха по 8 кг. и половина кашкавал”, разказа бившата служителка Бояна Кандилева.
 
„Имало е случаи, в които, когато сме били по НОИ, е предлагано освен кашкавала, са предлагани и пилешки шишчета”, признава работещ в болницата рехабилитатор.
 
„Два пъти ме водиха по НОИ и един път – по пътека. Първият път взехме шпеков салам, кашкавал, луканка. Аз взех салам и кашкавал, без луканка”, разказва друг служител на болницата.
 
„Поне два пъти съм минавал по клинична пътека”, разказа Николай Чакъров, бивш рехабилитатор. Управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека фиктивно, без да ползва процедури.
 
Мъжете, които крият лицата си са настоящи служители в санаториума в град Баня. Желаят да останат анонимни, защото са сигурни, че ще останат без работа. Разказват, че през годините многократно са принуждавани да лежат фиктивно - по клинични пътеки и програми на НОИ. По документи, в единия случай почивката била по седем дни, а в другия - по десет. Твърдят, че болницата получавала държавни пари за неосъществените спане, храна и процедури, а на тях им давали кашкавал или салам в замяна.
 
„Идва главната сестра, казва, дай си личната карта, да може тук да те пуснем по клинична пътека или по НОИ и после след седем или десет дни ела да се подпишеш и да си вземеш кашкавала. През другото време ние сме на работа. Няма как да правим процедури, докато сме на работа. На няколко пъти съм взимал кашкавал заради клинична пътека, няколко пъти съм взимал кашкавал, двойна порция заради фиктивно присъствие по НОИ в санаториума”, разказа действащ рехабилитатор.
 

istock
istock

По думите на служителите с фиктивните почивки се занимавала не само главната сестра, но и преките ръководители. „Шефът Иванов ме записа по НОИ. Два пъти съм взимал по НОИ. Първият път ни взеха личните карти, отидохме и се подписахме, че сме били по НОИ. Те ме пишат на пътека, обаче аз си работя”, разказва действащ рехабилитатор.
 
Николай Чакъров също е получавал кашкавал години наред. Половината му стаж минава като рехабилитатор в болницата. Не помни колко пъти е записван като фиктивен пациент.
 
„Просто нямам спомен през годините колко пъти сме минавали по този път. В близките две-три години, поне два пъти съм минавал по клинична пътека. Получаваш кашкавал и салам, към килограм някъде идваше кашкавалът. И саламът беше 2 парчета”, разказва Николай Чакъров.
 
Въпреки че по закон за прием по програма на НОИ или по клинична пътека се изискват медицинско направление, удостоверение, доказващо заболяване и още допълнителна документация, от служителите се искало само да се подпишат и да си вземат кашкавала.
 
„Всичко е подготвено предварително от главната сестра или от ръководството. От пациента, де факто служителя, не се изисква нищо, просто подписвате епикризата, която ви дават, без да знаете от какво сте се лекували, какви процедури са ви изписани и т.н”, разказва Чакъров.
 
„Никога не сме знаели в коя стая сме настанени, с каква диагноза сме пуснати, нито пък сме знаели какви процедури правим. Никой от нас не е подготвял документи, нито знае какъв е наборът от документи. Всичко е ставало автоматично, без ние да знаем. Просто казват, готово. Документите са приготвени , пътеката е пусната, НОИ е пуснат, просто се подпиши, че си направил процедурите”, разказва служител на болницата.

istock
istock

Версиите на ръководството били различни. Едната, че с парите, които постъпват от НОИ и Здравната каса ще се направи ремонт на базата. Другата, че заради пандемията не може да се запълни нужният лимит от пациенти.
 
„Мен лично два пъти поне ми се е случвало да бъда заставян. Главната сестра минава да свърши тази работа. Ако се опиташ да се противопоставиш, има варианти да останеш без работа, да бъдеш уволнен”, разказа Николай Чакъров.
 
 Случвало се е и в една и съща година, един служител да се лекува фиктивно три пъти, разказва дългогодишната бивша служителка на болницата Бояна Кандилева . Работила е в санаториума 26 години.
 
„Всяка година съм лежала фиктивно, понякога по 2 пъти, а понякога и по 3 пъти”, казва Бояна Кандилева. По думите й не се е случвало да минават проверяващи. Бояна твърди, че е имало случаи, в които накрая на фиктивния й престой са фалшифицирали подписа й. Част от персонала пък въобще не е бил уведомяван, че лежи по документи, твърди един от настоящите служители в болницата.

Близо 38 000 на санаториум от НОИ

„Имало е случаи когато на наш колега му се налага да се лекува и когато започва лечението се оказва, че в базата данни, излиза, че в момента се лекува в санаториума”, разказва рехабилитатора.
 
По време на фиктивния престой ръководството пускало фиктивни отпуски, твърди още служителят. „В последно време започнаха да се пускат едни отпуски, когато някой е по НОИ, пуска се фиктивно отпуска и просто следващата отпуска, която не е реална, просто не се описва и не се ходи на работа”, разказва рехабилитаторът.
 
Димитър Шопов е с двайсет години стаж в санаториума. Разбрал, че за пореден път е фиктивен пациент, след като на изборите миналото лято се оказало, че трябва да гласува в болницата, а не в училището в града. Твърди, че след като отказал да подпише документите на финала на престоя, управителката го е съкратила.
 
След разговор с управителката, Димитър пише жалби до НОИ, Здравната каса, омбудсмана и Комисията за защита на личните данни. Проверките установили нарушения в алгоритъма на лечението и почивката на Димитър била анулирана. Управителката на санаториума обаче твърди, че е освободила мъжа от работа, защото я заплашил с убийство. Отрича твърденията и на останалите си колеги.
 

istock
istock

„Това са служители, които явно имат някакво огорчение от това, че са си тръгнали оттук. Нарушенията са пак казвам, чисто фактически грешки, по отношение на неразписана процедура или неспазен час за процедура”, заявява Божана Иванова. Твърди, че болницата никога не е имала проблеми с липса на пациенти.
 
От здравното министерство ни изпратиха справка, според която през 2021 г. в санаториума в град Баня са лежали 3 306 пациенти. За тях болницата е получила 1 499 306 лв. От НОИ пък са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лв. за лечението на 184 пациенти. Директорката на института в Пловдив обясни, че са открити нередности при лечението на четирима служители от санаториума в Баня. По закон, всеки, който желае да се лекува по програма на НОИ в болница в областта, трябва да подаде документи лично в дирекцията в Пловдив.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg