Какво да направите, ако смятате, че работодателят ви не ви превежда дължимите осигуровки? На първо място, проверете във фиша за месечната ви заплата.

Там трябва да е отразено дали са извършени съответните плащания за социално осигуряване, съветват експертите от Комисията за финансов надзор.
 
За да сте напълно сигурен обаче, че осигурителните ви вноски са внесени, и работодателят ви е направил всичко необходимо данните за осигуровките ви да бъдат правилно отразени в регистрите на НАП, можете да проверите чрез портала за електронни услуги на интернет страницата на НАП –www.nap.bg –  в  «е-услуги с ПИК».

Завършилите училище остават без здравни осигуровки

Данните са достъпни след въвеждане на вашето ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК). В случай че нямате такъв код – ПИК – можете да си извадите, като подадете съответното заявление в НАП.

Ако установите, че наистина социалните осигуровки не са превеждани от работодателя ви, трябва да сигнализирате в НАП, съветват експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg