650 лв. е минималната работна заплата у нас. За най-ниско квалифицирания труд се плаща по 3 лв. и 92 ст. на час. Повишение през тази година ще има. От КНСБ настояват минималното месечно възнаграждение да е 730 лв. Засега правителството е по-склонно да приеме долен праг от 710 лв.  

Минималната работна заплата е възнаграждение, което трябва да гарантира, че няма да има работещи бедни“, каза пред БНР експертът по трудово право в КНСБ – Шумен Радостин Павлов. 

Постижимо ли е минималната заплата да стане 730 лв.

„Тя трябва да преодолява неравенствата и инфлацията. Затова ние предлагаме увеличението да не е с 12%, а с поне 15%. Така ще бъде компенсирана общата инфлация и инфлацията от малката кошница“, добави той.

Около 1 млн. българи получават минимална или близка до минималната заплата. Радостин Павлов не е открил такава статистика за Шуменска област. 

istock
istock

„Но имам едно притеснение, което е трудно доказуемо, за монопсонен пазар на труда. Ние сме в регион с ниско концентрирано ниво на предлагане на труд и търсенето става много по-ограничено за самите хора. Това води до нещо, което се коментира широко, че всъщност има изкуствено задържане на нивата на възнагражденията. Да не кажа картел, защото това е по-неправилния термин“, обясни Радостин Павлов.

Колко трябва да стане минималната заплата

Дори да не са чак толкова много хората в региона, които работят за минимална работна заплата, със сигурност са много хората, които получават възнаграждения, близки до нея, каза експертът по трудово право.

И този път бизнесът не е съгласен с повишаването на минималната заплата, оправдавайки се с икономическата криза, инфлацията и рекордния скок в цените на електрическата енергия и природния газ. Тежката ситуация обаче не може да е извинение за ниските доходи на работещите, отбеляза Радостин Павлов.

istock
istock

Аргументът, който чуваме от страна на работодателите, че ще фалират бизнеси – го слушаме 15 години. Никога бизнес не е фалирал заради това, че е увеличавана минималната работна заплата. Ние сме категорично „за“ и подкрепяме бизнеса. Те трябва да бъдат компенсирани от държавата. Докато работещите хора и пенсионерите – никой не ги компенсира за нищо. Нека да говорим за справедливо посрещане на всичките тези неволи. Преди да се осъществи това увеличение на минималната работна заплата, то вече е изядено с ръста на цените“, категоричен е Павлов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg