КНСБ очаква правителството да намери 8,5 млн. лв., за да могат заплатите на всички медицинските специалисти в сектор „Детско и ученическо здравеопазване" да достигнат 900 лв. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

"В този сегмент на системата здравеопазването работят около 11 000 медицински специалисти - една сериозна част от всички работещи в сектора”, посочи Димитров.

КНСБ: 1000 евро заплата ще върне много българи в родината

"Това, което имаме като конкретика, ще го изпратим на министър-председателя и финансовия министър още днес.Имам предварителни разговори. Надявам се, че този път чуваемостта ще бъде по-висока, и за разлика от предишните ни разговори в контекста на приемането на бюджета, сега ще имаме по-голям успех с тези допълнителни средства - да стигнат нивата, които всички искаме", каза Димитров.

От конфедерацията обобщиха и данни, които имат за над 200 общини в страна: В 26 общини основната заплата за заетите в детските ясли, детските кухни и яслените групи в детските градини са от 900 до 1000 лв., същите заплати са постигнати в 31 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата. Например - в Благоевград заплатата е 900 лв. и за двете дейности, в благоевградската област Белица само в здравния кабинет заплатата е 900 лв. В 40 общини заетите в сферата на детските ясли, детските кухни, и яслените групи получават заплати между 610 и 700 лв. Същата сума получават и работещите в здравните кабинети в 65 общини в страната.

Постепенно ще увеличават заплатите на медицинските специалисти

istock
istock

Гинка Василева, експерт в КНСБ каза, че предлагат промяна и в Наредба, която казва, че когато има 800 деца в едно училище и 60 деца в детска градина, може да има 1 зает медицински специалист.

„Ще искаме намаляване на броя на децата в училищата и детските градини”, каза тя.

„На 15 март Министерството на финансите трябва да определи единните разходни стандарти за 2021 година. Сега е много важно да се дадат реалистични единни разходни стандарти за следващата година”, посочи лидерът на КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg