Парите за гарантиране на пенсиите, които се събират в Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, достигат 3,874 млрд. лева, от които почти цялата сума е депозирани в отделна сметка в БНБ.

През месец май 2023 г. по сметка на фонда са постъпили 122,14 млн. лв., от тях:

 по реда на чл. 11 от Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система в размер на 113,89 млн. лв., в т. ч.:

- 0,1 млн. лв. парични постъпления от приватизация.;

- 113,53 млн. лв. приходи от концесии;

- 0,26 млн. лв. приходи от други източници, като глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес и присъдени юрисконсултски възнаграждения

 по реда Кодекса за социално осигуряване – 8,25 млн. лв.

Гарантирани ли са пенсиите

Към края на май са натрупани лихви върху средствата на фонда в размер на 27,39 млн. лв., уточняват от Министерство на финансите.

МФ
МФ

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg