През първото тримесечие на 2022 г. средната месечна брутна работна заплата в област Търговище намалява спрямо четвъртото тримесечие на миналата година със 7.4 на сто, до 1221 лева. В региона за януари тя е 1260 лв., за февруари - 1167 лв., а за месец март - 1235 лева.

В сравнение с останалите области на страната, през периода областта е на 14-то място по показателя "средна работна заплата", информират от Териториалното статистическо бюро – Североизток. 

Какви заплати взимат шефове на големи компании

От статистиката допълват, че икономическите дейности, в които е регистрирано увеличение, са „Финансови и застрахователни дейности” и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, а най-голямо намаление е регистрирано в дейност „Операции с недвижими имоти”.

istock
istock

С най-високо средно месечно трудово възнаграждение в региона са наетите в „Хуманно здравеопазване и социална работа”, а най-ниско платени – в „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Спрямо същия период на 2021 г. средната брутна месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 г. нараства с 2.1 процента, като в обществения сектор увеличението е с 3.3 на сто, а в частния - с 1.7 процента.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg