Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ прие Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление номер 151 от 2020 г.

Мерките засягат предприятия със спад в оборота и приходите от 30 и 40 процента, за които се предвижда подкрепа в размер на 50 и 60 процента от страна на държавата върху осигурителния доход на лицата за съответния месец и съответните осигурителни вноски от страна на работодателя. Това обяви на брифинг след края на днешното заседание на НСТС Гълъб Донев, председател на Тристранния съвет, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Вдигат минималната работна заплата

До края на годината бюджетът, с който разполага мярката "60/40" е 250 млн. лв., така както са разписани средствата в актуализирания държавен бюджет.

Средно на месец по мярката "60/40" подпомогнатите ще бъдат около 67-73 хил. служители и работници. Около 63 млн. лв. е средно месечния финансов ресурс по мярката.

100 млн. лв. са предвидени за мярката "Запази ме плюс" като средно месечната подкрепа по мярката обхваща 67 хиляди работници, служители и самоосигуряващи се лица, които ще бъдат подпомогнати по тази мярка, информира министър Гълъб Донев.

istock
istock

Той уточни, че по мярката "60/40" при спад в оборота от 30 процента, интензитета на подкрепа е 50 процента за осигурителния доход, върху който са осигурени работниците и съответно 50 процента от осигурителните вноски за работодател. При спад в оборота от 40 процента се запазва познатият дизайн на мярката, който беше познат до края на май, т.е. 60 процента подкрепа за осигурителния доход на работниците и служителите и съответно 60 процента за осигурителните вноски от работодател, обясни Донев.

Промяна в мярката 60/40 искат фирми

Той обърна внимание, че и при стария дизайн на "60/40" и при новия дизайн с двата спада, броят на предприятията, които кандидатстват за тази подкрепа почти не е намалял. Едва три процента е спадът в броя на работодателите, като при броя на работниците, които получават подкрепа също не се наблюдава чувствителен спад.

Открояват се сектори като ресторантьорство и хотелиерство, които при стария дизайн на мярката са получавали около 13 процента от финансовия ресурс на помощта, докато при новия дизайн на мярката достигат до около 25 процента от финансовия ресурс, който месечно се разпределят към отделните сектори, които месечно получават подкрепа, посочи министър Донев.

БТА
БТА

Министър Донев информира още, че по постановлението за изплащане на компенсации на работници и служители, и на самоосигуряващи се лица, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка НСТС постигна консенсус, че постановлението се приема с някои технически бележки.

Предвижда се да бъдат подкрепени лицата, които са засегнати от преустановяването на дейността на предприятията по икономическите дейности по заповед на държавен орган - това е министърът на здравеопазването и съответните директори на Регионалните здравни инспекции, каза министърът.
Предстои Министерският съвет да одобри предложените от НСТС промени в мерките на държавата в подкрепа на бизнеса и на заетите работници и служители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg