Може ли работодател да връчи предизвестие за прекратяване на трудовия договор преди да излезе решението на НОИ за придобиване  право на пенсия за осигурителен стаж и възраст?

Съгласно чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 при  придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, обясняват експертите от Министерството на труда и социалната политика.

Предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение на посоченото основание може да бъде отправено от работодателя, след като работникът е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, вкл. и при условията на втора категория труд.

Как мога да получа шест заплати при пенсиониране

Без значение е дали лицето е упражнило това свое право, като се е пенсионирало.

istock
istock

В случай че към момента на прекратяване на трудовия договор на посоченото основание не сте придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, е налице трудов спор, компетентен по който  да се произнесе е съдът.

Срокът за предявяване на иск е 2 месеца, считано от прекратяването, обясняват експертите от министерството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg