Националният тристранен съвет не постигна консенсус по предложения от партия "Воля" законопроект, според който първите три дни от болничните да се поемат от Националния осигурителен институт.

Бизнесът даде подкрепа, но синдикатите и социалното министерство се обявиха против.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че дефицитът в бюджета на НОИ значително ще бъде увеличен:

"Такава мярка, а именно започване на плащането от първия ден за сметка на бюджета на държавното и обществено осигуряване, би натоварила бюджета надолу с допълнителен разход, по оценки на НОИ, около 200 милиона годишно, което ще задълбочи дефицита".

Битката срещу фалшивите болнични продължава


Преди броени дни министър Петков предложи да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават.

Тогава той заяви, че предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от НОИ, са социално неприемливи.

istock
istock

Първите 3 дни от болничния - за сметка на работника?

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg